Jajka goszczą u mnie na talerzu jako pierwszy posiłek (posiłek białkowo-tłuszczowy) od kilku lat. Nie wyobrażam sobie poranku bez jajecznicy na boczku, mogę śmiało powiedzieć, że zostałem od nich uzależniony 😉 Jednak czy są zdrowe? Zapraszam do przeczytania artykułu.

Cholesterol niezbędny do życia
Czy jajka są zdrowe? Badania
Jajka – właściwości zdrowotne
Jakie są normy cholesterolu?
Ile jajek można zjeść dziennie?
Jajka sklepowe a swojskie

CHOLESTEROL NIEZBĘDNY DO ŻYCIA

Jest wiele teorii, które są spotykane po dziś. Powinno się jeść maksymalnie 3-4 jajka tygodniowo ze względu na cholesterol w nich zawarty. Ludzie / lekarze mówili, że jedząc je codziennie podwyższymy poziom złego cholesterolu (LDL), co może prowadzić do ryzyka wystąpienia zawału serca, szwankującego układu krążenia (miażdżyca) lub udaru mózgu. Dużo osób nie wie, ale cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju każdego organizmu, ale nie powinien przekraczać zalecanych norm (o normach niżej). Jest nam bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania hormonów, budowy błon komórkowych, kwasów żółciowych.

 

 

CZY JAJKA SĄ ZDROWE? BADANIA

Eksperci kilka lat temu postanowili obalić ten mit. Przeprowadzonych było dziesiątki, jak nie setki badań, które coraz częściej mówią o tym, że jajka nie mają tak złego wpływu na nasz cholesterol. Nawet niektóre z nich oznajmiają, że jajka mają bardzo korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi u osób zdrowych i aktywnych fizycznie. Jajkom zostaje przywracane ‚dobre imię’ badania potwierdzają ich wysoką wartość odżywczą, w tym właściwości nutraceutyczne*.

„Nutrition Bulletin” o walorach jaj:
1.„Zależność między spożyciem jaj a podwyższonym poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia), oparta jest na przedawnionych informacjach.”
2.„Jajo jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem, cennym źródłem wysoko jakościowego białka i niezbędnych mikroelementów. Nieprawdą jest, że jaja zawierają wysoki poziom tłuszczów nasyconych. W trudnej obecnie sytuacji ekonomicznej, jaja mogą okazać się przydatnym, relatywnie tanim źródłem pożywienia dla wszystkich, a w szczególności dla osób mających niskie przychody.”
3.„Najwyższy czas, by obalić mity dotyczące jaj i ich wpływu na choroby serca oraz przywrócić im należną pozycję w naszym menu, gdzie mogą w znacznym stopniu przyczynić się do stosowania prozdrowotnej, zrównoważonej diety.”

*Nutraceutyki – środki spożywcze łączące w sobie wartości żywieniowe (ang.: nutrition) i cechy środków farmaceutycznych (ang.: pharmaceuticals).

Pełen tekst źródłowy IEC na stronie internetowej: www.kipdip.org.pl

JAJKA – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

-znakomite źródło białka (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych),
-źródło witamin D, E, K, witaminy grupy B,
-podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL),
-zawierają cholinę (bierz udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu),
-zawierają luteinę (chroni oczy, przeciwutleniacz),
-zawierają cysteinę (usuwanie toksyn),
-są produktem sycącym (zaspokajają apetyt),
-stabilizują poziom cukru we krwi,
-bogate źródło tłuszczów (omega-3, omega-6, omega-9),

 

 

JAKIE SĄ NORMY CHOLESTEROLU?
W zależności, w jakim laboratorium wykonuje się badania normy mogą się nieco różnić, jak i w przypadku innych badań (np. enzymy wątrobowe). Wyniki mogą być podane m mg/dl lub mmol/l
Poniżej przyjęte normy w jednym z laboratoriów:

Poziom cholesterolu całkowitego:
-poniżej 200 mg/dL (5.17 mmol/L) – wartość pożądana.
-200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l) – poziom podwyższony.
-250 mg/dl (> 6,5 mmol/l) i powyżej – wysokie ryzyko chorób serca.

Poziom cholesterolu LDL (złego):
-poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l) – optymalny.
-135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l) – tzw. ‚widełki’ w których należy się mieścić.
155 mg/dl (4,0 mmol/l) i powyżej – wysoki.

Poziom cholesterolu HDL (dobrego):
-kobiety – wartości prawidłowe 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)
-mężczyźni – wartości prawidłowe 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l)

Poziom trójglicerydów:
-kobiety – wartości prawidłowe 35–135 mg/dl (0,40–1,54 mmol/l)
-mężczyźni – wartości prawidłowe 40–160 mg/dl (0,45–1,82 mmol/l)
-dzieci – poziom trójglicerydów nie powinien przekraczać 100 mg/dl (1,13 mmol/l)

ILE JAJEK MOŻNA ZJEŚĆ DZIENNIE?

Nie ma określonej ilości dla każdego. Jedni będą jedli 10 dziennie zachowując przy tym wyniki w normie i dobre samopoczucie. Drudzy zaś natomiast zjedzą 2 jajka i mogą one być przyczyną do podwyższenia profilu lidipowego. Zalecam sprawdzić samemu.

Opiszę na swoim przykładzie. Przez okres 3 miesięcy jadłem 8 całych jaj dziennie rozłożone na dwa posiłki. Przed ‚testem’ zbadałem się – miałem wyniki w normie, po okresie 3 miesięcy również wykonałem badania.

Śniadanie (białkowo-tłuszczowe) – 4 całe jajka + odrobina boczku + awokado + smażone na oleju kokosowym.
Drugi posiłek – 4 całe jaja do omleta (płatki owsiane, masło orzechowe, owoc).

8 jaj dziennie
56 jaj tygodniowo
224 jaja miesięcznie
672 jaj przez okres 3 miesięcy

Efekt? Cały profil lipidowy w normie!
Wyniki nieco różniły się od pierwszych o wartości +/- 20, ale mieściły się w widełkach norm.

Zatem polecam każdemu robić badania. Koszt lipidogramu to około ~15 zł. Nie są to duże pieniądze, a niektórzy ani razu w życiu nie robili tego badania.
Nie chodzi tylko o profil lipidowy, ale badania ogólne. Niebawem napiszę osobny artykuł o okresowych badaniach i wymienię te, które warto zrobić 🙂

JAJKA SKLEPOWE A SWOJSKIE

Chyba nie ma co porównywać. Wiadomo, że wszystko, co swoje jest lepsze. Kury, które sobie chodzą należą do chowu ekologicznego (wolny wybieg). Karmione są mieszanką zbożową z dodatkiem witamin / odżywek – jeszcze zależy jak właściciel o to zadba. Takie jaja są bardzo odżywcze i bogate we wszelkie witaminy i mikroelementy. Dlatego najlepiej zaopatrywać się w jajka u osoby, którą znamy. Te jajka akurat nie mają żadnego wybitego kodu na skorupce. Sklepowe zaś natomiast mają. Zapewne niejednokrotnie zastanawialiście się co to oznacza, ale nie wnikaliście to zbyt szczegółowo. Już wyjaśniam.

Kod
X-YY-AABBCCDD
X – rodzaj chowu
YY – kraj,
AA – kod województwa,
BB – kod powiatu,
CC – kod zakresu działalności,
DD – kod firmy,

Przykładowo mamy kod 3-PL-04000101 oznacza to:
3 – chów klatkowy – gdzie kury są cały czas w klatkach, ściśnięte, pozbawione piór
PL – Polska

Dalszą część kodu zmyśliłem – najważniejszy jest początek.

Dalsze oznaczenia
2 PL – jaja z chowu ściółkowego
1 PL – jaja z chowu na wolnym wybiegu – są dobre, ale kosztują
0 PL – jaja z produkcji ekologicznej – podobnie jak 1 PL

Zatem zachęcam do jedzenia jajek 🙂 smacznego!